Povestea româncei care transformă denimul vechi în încălțăminte
Povestea româncei care transformă denimul vechi în încălțăminte
Face design de încălțăminte și accesorii și, de curând, a lansat o colecție realizată integral din denim reciclat. Bianca Georgescu crede că hainele, în special denimul de calitate, pot avea o ”viață de apoi”, așa că vrea să dezvolte mai departe proiectul din care face parte colecția D-Cycled și să-i încurajeze și pe alții să fie mai atenți la ce și cum consumă produsele de fashion.

Bianca Georgescu
Cu înclinații artistice încă din copilărie, Bianca Georgescu a studiat în facultate design vestimentar. A făcut însă practică în diverse ateliere de încălţăminte, iar în primul an de master a plecat într-un schimb de experienţă în Italia, cu Erasmus, unde a făcut practică într-o fabrică de încălţăminte destinată spectacolelor de teatru. Acolo a învăţat mult, a adunat noi informaţii și a ajuns să creeze produse cu tehnici noi. Bazele afacerii pe care o dezvoltă acum le-a pus din timpul facultăţii, însă, practic, a început în 2015, când de ziua de naștere, a primit cadou de la sora sa site-ul ce-i poartă numele.
S-a orientat spre designul de încălțăminte în anul doi de facultate, după ce a terminat practica la Otilia Flonta (genți) și așa i-a cunoscut pe băieții de la Minelli Boutique unde a avut prima experiență cu încălțămintea, iar momentul când și-a văzut ideea transformată în realitate, a știut că va fi o relație de durată.
Ce înseamnă producția de încălțăminte personalizată?
Un pantof personalizat ridică mult mai multe probleme decât unul în serie: de la modificarea tiparului la adaptarea modelului și calapodului în funcție de dorințele și piciorul clientei.

Povestea colecției D-Cycled
”Dorința de a realiza o colecție cu produse sustenabile a apărut în urmă cu un an, când am început să fac și o cercetare asupra materialelor eco-friendly existente pe piață. Deși este o tendință actuală, multe materiale sunt în stadiul de cercetare sau ajung la costuri foarte ridicate.
Sursa de inspirație a fost o geacă de blug, foarte veche, însă de calitate, care mi-am dat seama că ar merge perfect transformată într-o pereche de teniși. Nu m-am înșelat, denimul este un material rezistent și se comportă bine pe termen lung, dacă este de calitate.
Colecția este atât despre fashion sustenabil, cât și despre sentimentul pe care doar un lucru făcut special pentru tine ți-l poate oferi, sentiment care s-a pierdut odată cu producțiile de masă. Deoarece materia primă este în cantitate (foarte) limitată, fiecare produs este unic și presupune un întreg proces de creație, de la îmbinarea materialelor și până la ultimele cusături. Aș putea spune că aceasta este cea mai mare provocare.
Prototipurile au fost realizate din denim din surse proprii, magazine vintage și donații de la prieteni. Însă, oricine dorește ne poate aduce articole de denim din garderoba personală, pe care noi ulterior le vom transforma într-un accesoriu unicat.
Colecția D-Cycled este compusă din piese unicat și se adresează oricărei persoane interesate de slow-fashion și modă sustenabilă. Aceasta este disponibilă doar online și în showroom-ul din București.”
Upcycling
Upcycling-ul este una dintre tendințele momentului și viitorului, crede Bianca Georgescu, care, de ceva ani buni nu își mai cumpără haine din magazine, preferă second hand-urile sau târgurile vintage, precum și piesele semnate de designeri – în special români – realizate în serii mici și unicat.

”Din ce în ce mai mulți oameni reciclează, devin conștienți de impactul pe care îl avem asupra mediului și caută haine și încălțăminte eco-friendly, piese ce le aduc un sentiment că au făcut ceva, cât de mic, pentru planetă, care este casa noastră până la urmă. Eu cred că va veni de la sine schimbarea în mentalitatea și sufletele oamenilor, pe măsură ce ne dăm seama cu neputință că ne ”îngropăm” în propriile noastre deșeuri. Ajută, bineînțeles, campaniile de awarness, dar schimbarea adevărată vine tot din noi.”
Aș vrea să încurajez cumpăratul de haine second-hand. Deși pentru unii este încă subiect tabu, cred că poți găsi lucruri desebite, de firmă, din colecții mai vechi – ceea ce te ferește de a fi uniformă cu restul prietenilor tăi, te ajuta să îți dezvolți stilul și creativitatea, faci economie (multă) și faci și un gest de susținere față de prietena noastră – Planeta.”

Pe viitor, Bianca are în plan să dezvolte conceptul care stă la baza colecției D-Cycled: clientul să aducă materia primă (denim sau alte materiale rezistente), iar ea să o reutilizeze pentru a crea un nou produs, în încercarea de a reduce necesarul de materie primă nouă (mai ales consumul masiv de piele naturală) în timp ce valorifică și dă o nouă viață materialelor deja existente.